Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vytvoření zástupců na Ploše

20. 4. 2007

Většina ikon na Ploše jsou zástupci programů, eventuelně složek, dokumentů, případně to mohou být stránky na internetu a tak podobně.

Většina programů po nainstalování umístí či se dokonce v závěru instalace zeptá, zda má umístit, své zástupce na Plochu. Pokud si zástupce omylem smažete nebo je nenecháte vůbec instalací vytvořit nebo je prostě instalace nevytvoří, můžete si je vytvořit nebo obnovitnásledujícím postupem.

První způsob je pomocí průvodce z kontextového menu Plochy – Nový – podmenu Zástupce. ObrazekOtevře se dialogové okno Vytvořit zástupce, kurzor přitom stojí v editačním políčku, kam máte zadat umístění položky neboli cestu k exe souboru. Většinou ji však neznáme a nebo raději, abychom se při zadávání cesty nespetli, stiskneme tlačítko procházet a otevře se nám další podokno se seznamem se stromovou strukturou, kurzor bude stát nejspíše na Tomto počítači a Vašim úkolem je najít umístění programu na disku. ObrazekStromovou strukturou se rozumí to, že disky a pak nadřízené složky rozbalujeme doprava a zabalujeme doleva. EXE soubor nemusí být na disku Cé, ale klidně i na jiném, dokonce i síťovém disku. Ve složkách, které už budou obsahovat dokumenty a soubory, se nám tyto soubory budou ukazovat v tomto stromu a můžeme je vybírat.

Dokonce nemusí jít ani o program, tedy soubor exe, ale může to být výjimečně i složka, ke které se špatně dostáváme nebo dokonce i důležitý dokument, který chceme otevírat z Plochy.

Po potvrzení se vracíme do nadřízeného okna Vytvořit zástupce, z kterého jsme před chvílí odešli. Přejdeme na tlačítko Další a potvrdíme ho. V dalším dialogovém okně Vytvořit název programu na nás průvodce vytvořením zástupce požaduje, abychom zadali název tohoto zástupce, tedy abychom napsali text, který bude mít zástupce v popisce na Ploše. Systém do editačního pole asocioval název souboru, který jsme určili, ale tento název samozřejmě můžeme upravit nebo změnit. Po odentrováním se zástupce vytvoří.

Jiný způsob je, najít v Průzkumníku nebo ve svém souborovém manageru exe soubor (složku, dokument …) a vyvolat k němu kontextové menu. V něm rozbalit složku Odeslat a vybrat položku na Plochu (vytvořit zástupce). Pak však ještě běžte na Plochu a upravte text popisky zástupce. Tohoto zástupce hledejte pod názvem Zástupce a původní jméno souboru. Umažte určitě slovo Zástupce.

Pokud zástupce stejného jména už na Ploše existuje a vy ho přidáte, dostane za svůj popisek ještě číslo 2 a tak dále.