Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čemu říkáme Plocha

20. 4. 2007

Plochou chápeme:

  • základní obrazovka Windows;
  • objevuje se na obrazovce po nastartování Windows, ev. po přihlášení do systému Windows (výběr účtu, přihlášení do sítě ...);

Podél dolního okraje obrazovky je zpravidla zobrazen proužek Hlavního panelu. I když se objevuje na výchozí obrazovce Windows, nepatří k Ploše. Tento panel může být zobrazen i při práci v jednotlivých programech.

Na Ploše jsou ikony, jsou to zástupci programů:

  • Microsoft Word
  • Microsoft Excel
  • ZoomText, Supernova, JAWS nebo další ...

ale najdeme tu i další ikony, které nejsou standardními zástupci programů, i když se přes ně také otevírají určitá okna nebo programy. Jsou to:

  • Tento počítač (vstup do souborového systému);
  • Místa v síti (pokud je počítač zapojen do počítačové sítě, vstup na další počítače);
  • Koš (složka s vymazanými soubory);
  • Dokumenty – vstup do složky Dokumenty;
  • Internet Explorer – prohlížeč html dokumentů a internetových stránek;
  • Outlook Express – program pro práci s elektronickou poštou.

Na Ploše by neměly být

  • stažené soubory ...
  • dokumenty, pokud k tomu nemáte zvláštní důvod. Tím může být nápovědný seznam klávesových zkratek.

Tip: zástupce telefonického připojení na Ploše

U uživatelů používajících dial up (klasické vytáčené telefonické připojení k internetu) doporučuji uživatelům umístit si na Plochu zástupce telefonického připojení k internetu. Pomáhá to například pro snadnější odpojení, ale i případnému připojení. Umístění zástupce telefonického připojení na Plochu není těžké, ale začátečníkům to nevysvětlujte, ale pomožte jim s nastavením.

K tomuto zástupci je také užitečné přiřadit nějakou šikovnou a nekonfliktní klávesovou zkratku, například Ctrl+Shift+I. Tohoto zástupce telefonického připojení můžete dát uživateli i do Nabídky Start. Toto umístění je důležité hlavně u uživatelů s operačním systémem Windows98, kdy se nedá standardními postupy přejít na oznamovací oblast (systémovou lištu u hodin), kde se ikona telefonického připojení objevuje. Pokud má uživatel screen reader, který například umí sejmout a zobrazit ikony systémové lišty do speciálního okna a pak s nimi pracovat (klikat na ně levým nebo pravým tlačítkem myši) a pokud uživatel pamatuje klávesovou zkratku pro tuto operaci, je umístění zástupce telefonického připojení na Plochu zbytečné.

Seznamte, zvláště nevidomé uživatele, s tím, že je po aktivaci zástupce telefonického připojení jiné při připojování a jiné při odpojování.

Něco pro pobavení na závěr pro slabozraké:

Na stránce Superher najdete zajímavou podívanou - Boj icon XP, kterou si můžete stahnout i ode mě. Spustí se buď ihned po příchodu na odkazovanou stránku a nebo (znovu) kliknutím myší a pak už se jen díváte, jak mezi sebou ikony na Ploše zápolí. Správně byste se měli ale na Superhrách nejdříve registrovat. Jde o archiv zip, stahněte si stahněte tento jediný soubor do Vámi zvolené složky, pak tento archiv rozbalte a pak už stačí jen odentrovat XPicons.htm .

Pokud se Vám to líbilo, ale chtěli byste vidět něco více akčního, podívejte se ještě na hru Vzpoura počítače opět na Superhrách. O co jde? Vzpoura počítače je bravurně zpracována animace, ve které si nebohý animátor nešťastně vytvoří postavičku z démonické říše počítačového zla. Vychutnejte si krátký příběh a doufejte, že váš počítač podobný osud nikdy nepotká :) úsměv. Uhodnete, zda-li bude mít animace dobrý konec nebo skončí katastrofou?

Jestliže se Vám hry nepřehrávají, potřebujete pravděpodobně doinstalovat podporu pro přehrávání flash animací do Vašeho prohlížeče webu.