Jdi na obsah Jdi na menu
 


ABBYY FineReader 15

Novinky programu najdete přes Nápovědu programu.

Příliš novinek nová verze nepřináší:

- nové uživatelské rozhraní zůstává z verze 14

- nejvíce očekávání mám u rychlejšího prohlížeče (

  • Rychlejší prohlížeč
    Prohlížeč souborů PDF v aplikaci FineReader je nyní 1,5× rychlejší. Otevírání libovolných typů dokumentů PDF je nyní přesně tak svižné, jak byste očekávali.) a to nejen kvůli PDF, ale např. při práci se ZoomTextem 2019 nbo 2020 se mi často stávalo, že např. po Ctrl+F došlo po vyhledání textového řetězce k úplnému zamrznutí aplikace (někdy tio řešil Esc, nebo jiné menší zvětšení - nedobré 3x až 4x zvětšení, s kterým jsem nejčastěji pracoval, asi pomohlo i nastavení rychlejší odezvy, překreslování ZoomTextu).

 - upgradovat je možné z verze 12 nebo 14 (verze 13 neexistuje)

- pozor demo verze funguje jen 30 dní a umožňuje uložit jen 100 stránek celkově při demo verzi, tedy ne několikrát za sebou ukládat po 100 stránkách, ale celkově uložit 100 stránek)

- někdy při změně velikosti zóny se okamžitě po té začne zona rozpoznávat. Tuším, že tomu se dá zamezit tak, že vypnete v horkých klávesách (Zobrazení - Panely nástrojů - Přizpůsobení) Kopířování - klávesovou zkratku Ctrl+C, což je ovšem trochu nezvykem - nemůžete ji pak užívat. Pak můžete používat Kopírovat buď přes menu nebo Ctrl+Insert.

Přesné znění novinek ze stránek ABBYY - odkaz výše.

Úpravy dokumentů PDF

  • Úpravy textu v odstavcích
    Úpravy textu v dokumentech PDF libovolných typů včetně naskenovaných lze nyní provádět i v rámci celého odstavce (bloku) textu, přičemž při přidání či odstranění text automaticky přechází z jednoho řádku do dalšího. Díky tomu máte při úpravách dostatečnou volnost a pohodlí podobně jako v textových editorech, jako je např. aplikace Microsoft Word.
  • Změny formátování textu
    Můžete měnit i formátování textu (typ a velikost písma, řez písma, barvu, řádkování, zarovnání textu a směr textu), a to buď pro celý odstavec nebo pouze pro jeho vybranou část.
  • Úpravy rozvržení stránky
    Lze dokonce změnit rozvržení libovolné stránky v dokumentu PDF. Můžete přidávat či odstraňovat odstavce (bloky textu), měnit polohu odstavců a rozšiřovat je, zužovat je, zvětšovat je i zmenšovat, aby se pohodlně vešly na stránku, a vše můžete krásně zarovnat. Tok textu se automaticky obnoví, aby vyhověl provedeným změnám rozvržení.
  • Úpravy buněk tabulky
    Každou buňku v tabulce lze nyní upravovat samostatně jako samostatný odstavec a obsah dalších buněk na stejném řádku taková úprava neovlivní.

 

Zobrazování dokumentů PDF

  • Rychlejší prohlížeč
    Prohlížeč souborů PDF v aplikaci FineReader je nyní 1,5× rychlejší. Otevírání libovolných typů dokumentů PDF je nyní přesně tak svižné, jak byste očekávali.

 

Převody dokumentů PDF

  • Detekce kvality textové vrstvy
    Byla přidána inteligentní detekce kvality textové vrstvy při práci s digitálními soubory PDF. Pokud je textová vrstva na stránce identifikována jako problematická (poškozená, s problémy se šifrováním apod.), FineReader použije k převodu takové stránky OCR a nebude se pokoušet vyjmout textovou vrstvu. Díky tomu lze při převodech plně digitálních PDF do formátů s možností úprav dosahovat nejpřesnějších možných výsledků.
  • Detekce textu v polích a anotacích
    Speciální mechanismus pro vyjímání textu z polí interaktivních formulářů PDF a typ anotací „Textové pole“ (také známých pod názvem „Psací stroj“) umožňují přesné a spolehlivé zachování textu při převodech takových PDF do formátů s možností úprav.
  • Vylepšené zachování rozvržení
    Rekonstrukce odstavců při převádění digitálních dokumentů PDF do formátů s možností úprav se také zlepšila.

 

Porovnávání dokumentů

  • Export v režimu sledování změn
    Funkce Porovnávání dokumentů dokáže nyní exportovat výsledky porovnávání do dokumentu aplikace Microsoft Word, přičemž rozdíly se zobrazují v režimu sledování změn, který se běžně používá v nejrůznějších organizacích, obzvláště v právní oblasti.
  • Ještě přesnější porovnávání
    Díky vylepšením převodů digitálních dokumentů PDF se porovnávání takových dokumentů s dokumenty v libovolném jiném podporovaném formátu provádí s ještě přesnějšími výsledky než dříve.
  • Nový jazyk pro porovnávání
    Nyní je k dispozici i porovnávání dokumentů v arménštině, takže celkem je podporováno porovnávání v 38 jazycích.

 

Vylepšené OCR

Díky nejnovější verzi technologie OCR společnosti ABBYY umožňuje aplikace FineReader 15 přesnější převody dokumentů pro japonštinu a korejštinu, zlepšené zachovávání struktury tabulek při ukládání podporovaných jazyků s psaním zprava doleva do aplikace Excel a lepší automatické označování při ukládání do formátu PDF s označováním (včetně PDF/UA).  

 

Vylepšení pro organizace

  • Licence pro vzdáleného uživatele
    Licence pro vzdáleného uživatele umožňuje používání aplikace FineReader s řešeními virtualizace plochy a aplikací, např. Microsoft Remote Desktop Services (RDS), Citrix XenApp a Citrix Virtual Apps and Desktops, která jsou založena na přístupu jmenovaného uživatele. Podrobnější informace naleznete v příručce aplikace FineReader pro správce.
  • Zlepšené přizpůsobování produktů s objekty zásad skupiny
    Seznam možností přizpůsobení aplikace FineReader pro specifické uživatele / pracovní stanice s využitím objektů zásad skupiny se rozšířil o následující možnosti:
    • definice max. počtu procesorů pracovní stanice využívaných aplikací FineReader,
    • nastavení časového rámce nečinnosti uživatele pro nucené uvolnění licence pro pracovní stanice využívající souběžné licence,
    • dostupnost šablon .admx+.adml.