Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tipy a triky se ZoomTextem z konference uživatelů ZX

22. 10. 2017

Zdravím příznivce Zoomtextu,
s přechodem na Zoomtext 11 se dost věcí v ZT změnilo a přibyly nové funkce.. Zde pár tipů, které by Vám mohli ulehčit práci.


1. tip: Pohyb po webové stránce po nadpisech, odkazech či tabulkách:

Zoomtext není plnohodnotný odečítač. Hledání na webové stránce je zde řešeno pomocí nástroje "Vyhledávač", který spustíte klávesovou zkratkou CapsLock CTRL+F nebo z uživatelského rozhraní Zoomtextu. (V Internet Exploreru je občas třeba spustit, ukončit a opět spustit - záleží zda již má ZT načtený obsah webové stránky).
Po spuštění "Vyhledávače" se můžete pohybovat klávesovými zkratkami po nadpisech CTRL+H, odkazech CTRL+L, tabulkách CTRL+T a dalších různých prvcích stránky. Nebo si můžete tlačítkem "Seznam" zobrazit seznam prvků na stránce. Typ prvku volíte na liště "Vyhledávače" vlevo nahoře hned v prvním rozbalovacím seznamu. Pro podrobnější seznámení rozhodně doporučuji přečíst nápovědu k Zoomtextu dostupnou klávesou F1 - Nástroje Zoomtextu / Vyhledávač Zoomtextu. Nebo uživatelskou příručku k Zoomtextu.
 
 
 

2. tip: Jak funguje AppReader v ZT 11:

 
Čtení pomocí AppReaderu funguje v ZT 11 trochu odlišně než v předchozích verzích. Stručně se dá popsat takto:
 
Čtení od ukazatele myši: Caps Lock + Alt + klik levým tlačítkem myši
AppReader se spustí v nastaveném režimu a začne číst od slova, na které jste kliknuli. Čtení zastavíte kliknutím myši nebo stiskem klávesy Enter. Čtení spustíte poklepáním na libovolné slovo nebo stiskem klávesy Enter.
 
Spustit v Aplikačním zobrazení: Caps Lock + Alt + A
Spustit v Textovém zobrazení: Caps Lock + Alt + T
 
AppReader se spustí ve zvoleném režimu a začne číst text od aktuální pozice. Pokud v dokumentu není textový kurzor – webová stránka, AppReader začne číst od prvního slova v cílovém okně, které je vidět na zvětšené obrazovce. Jinak začne AppReader číst od prvního viditelného slova v cílové aplikaci.
 
Pro podrobnější seznámení rozhodně doporučuji přečíst nápovědu k Zoomtextu dostupnou klávesou F1 - Funkce Odečítače / AppReader. Nebo uživatelskou příručku k Zoomtextu.
 
 

3. tip: Výchozí nastavení AppReaderu:

 
Většina ikon uživatelského rozhraní Zoomtextu se skládá ze dvou částí. Horní polovina ikony – piktogram. Dolní polovina ikony je popis funkce a šipka dolů. Stiskem horní poloviny ikony spustíte požadovanou funkci. Stiskem dolní poloviny ikony otevřete nastavení příslušné k této funkci.
 
Pro změnu výchozího natavení Appreaderu otevřete ovládací panel Zoomtextu CapsLock + Crtl + U.
Nahoře se přepněte na kartu “Odečítač”.
Najděte ikonu “Appreader” – druhá z prava.
Klikněte na její dolní část (nápis Appreader se šipkou dolů). Otevře se menu, ve kterém si zvolte výchozí nastavení pro Appreader. Aplikační, Textové nebo Řekni To. Podle toho co zde nastavíte se Vám bude spouštět Appreader po stisku CapsLock + Alt + R.
 
Pokud bude zájem, můžu v dalších tipech k ZT pokračovat.
Martin Plíštil