Jdi na obsah Jdi na menu
 


ClaroSoftware - Lighting - novy zvetsovaci program

16. 8. 2008

Claro Software je nová britská softwarová firma, zabývající se vývojem licencovaným asistenčním (speciálním) softwarem pro zrakově postižené. Hodlá se směle poměřovat s konkurencí jak na poli zpřístupňujících asistenčních softwarů pod operační systém Windows, ale i pro počítače typu Macinthosh, ale i další řešení – asistenční softwary spouštěné z přenositelných flash pamětí, připojitelných k počítači přes rozhraní USB a nebo síťová řešení. Filozofie firmy spočívá přinášet snadno ovladatelný a přitom dostupný software v mnoha jazycích, nevyjímaje češtiny.

V tomto článku soustředíme svoji pozornost na software Lighting Magnifier – dalo by se přeložit jako zablesknutí zvětšovacího skla nebo třeba i snadný zvětšovač, který je možné ve spouštět jak pod Windows Vista, tak i pod staršími Windows XP.

Obrazek

Podrobnosti o tomto softwaru v anglickém jazyce najdete na stránce http://www.clarosoftware.com/index.php?cPath=262 a na specializovaném servru www.itzooms.com .

U nás Lighting využívá pro zvětšení informací a objektů v dialogových oknech programu ViewDio firma Spektra, která také chce dále rozvíjet spolupráci s touto firmou a přinášet její produkty na náš trh.

Také polská firma Harpo, s kterou Spektra mimo jiné spolupracuje, v současné době už nakupuje USB verzi Lighteningu a prodává ji pod názvem MaGlass Pen (http://www.harpo.com.pl/index.php?prtlid=1097&kat_id=125&art_id=407), alespoň podle slov pana B. Vernera, ředitele Spektry. Polská firma nabízí tento software za 549 zlotých,. tj. cca necelých 4000 Kč, ale na moji poptávku nereagovala.

Firma Spektra zatím tento produkt samostatně neprodová, ale uvažuje o tom. Jak už jsem uvedl, je však integrovaný v prostředí ViewDia.

K vyzkoušení Ligtingu můžete použít buď stažení demo verze ViewDia ze stránek firmy Spektra http://www.viewdio.eu/viewdio/dwn/viewdioLite251-demo.zip (bez finereadovského OCR jádra – neumí oproti plné placené verzi rozpoznávat text, neobsahuje tedy jádro OCR programu FineReader, třicetidenní zkušební verze) nebo ze stránky vývojářské firmy Claro Software, ze stránky http://www.clarosoftware.com/index.php?cPath=262 , kliknutí na odkaz Click to Download – Download Ligting Trial. V dalším kroku Vás čeká nastavení češtiny v levém horním rohu stránky a po té na této stránce http://www.shareit.com/demoreg.html?productid=300077896&sessionid=994419525&random=9c2edc13a6e77a7be7b82542f242defc&sessionid=994419525&random=9c2edc13a6e77a7be7b82542f242defc vyplnění formuláře s políčky Oslovení, Jméno, Přijmení, E-mail, Firma. Povinným údajem je e-mail, dole je defaultně zaškrtnutá volba Ano, chci dostávat aktuální zprávy, aktualizace softwaru, zvláštní nabídky a informace o podobných produktech a službách tohoto výrobce. Na zadaný mail pak dostanete e-mail, v kterém odkliknete odkaz na přímé stažení patnáctidenní verze Ligtingu v češtině, kterou standardně nainstalujete.

Jde o instalační nikoli USB portable verzi – ta zatím není k dispozici, ale po nainstalování jsem složku s Lightingem překopíroval na flash disk a odtamtud program spustil. Fungoval stejně dobře jako při spuštění z pevného disku. Stejně však potřebujete ke spuštění z flashdisku být ve WindowsXP v účtu s administrátorskými právy. Doufejme, že oficiální verze určená pro spouštění z flashdisku to vyžadovat nebude, protože by to byl zejména problém v různých studovnách, knihovnách apod., kde obyčejní uživatelé nemají logicky administrátorská práva.

Zatím tento zvětšovací software nemá verzi s hlasovou podporou, i když je tak na britských stránkách nabízen (jedná se o verzi doplněnou programem Thunder), lze ji však doplnit pro aplikace Microsoft s využitím screen readeru Thunder a nebo freewarovým NVDA. Thunder mluví jen v některých Microsoft aplikacích (OS WinXP, nemluvil mi v Office2003, v e-mailu tvrdošijně vkládal místo C znak Č).

Firma Claro Software však bude v budoucnu nabízet také verze tohoto softwaru s hlasovou podporou (Lighting with Speech) a to především s hlasy RealSpeak, v České republice známé velmi kvalitním hlasem Zuzana. Půjde ale zřejmě o verze nikoli spustitelné z flashdisku, ale desktopové verze, instalované do počítače.

Program je oproti ZoomTextu apod. vhodný pro práci s grafikou a jinými aplikacemi, kde zvětšování klasickými softwarovými lupami nefunguje, například multimediální CD LangMaster. K čtení na obrazovce pohybem myši po obrazovce není příliš vhodný, protože myš je daleko rozvolněnější - neudržíte vodorovný pohyb po řádku - text bude skákat. K tomu je opravdu vhodnější použít ZoomText nebo Supernovu (Lunar).

Lighting Magnifier zvětšuje až třicet šestkrát (stejně jako například ZoomText 9).

Ctrl+plus zvětšujeme a Ctrl+mínus zmenšuje.

Obrazek

Můžeme zvolit

  • Celoobrazovkové zvětšení

  • Lupa

  • Řádková lupa 1

  • Řádková lupa 2 (trochu ve Wordu 2003 odskakovala k myši postavené na titulek okna)

  • Dělené vodorovné – defaultně zvětšení dole
  • Dělení svisle – defaultně zvětšení vpravo

Obrazek

Tyto volby nemají klávesové zkratky, takže musíte nejdříve aktivovat ovládací panel Ctrl+* (hvězdička) a tam zvolit vybraný režim z menu.

Lighting Magnifieru sice můžete nastavit (defaultně nastaveno) vyhlazování fontů, ale zdaleka ne ve všech aplikacích se mu to daří tak, jako ZoomTextu, například v českém Translatoru.

Je možné zvolit barvu kurzoru – nelze zvolit jeho velikost či další vlastnosti – orámování, jako to známe ze ZoomTextu a podobných softwarů.

Obrazek

V české verzi stažené z Claro Software jsou tyto volby barvy myšího kurzoru zatím anglické. Ve verzi, kterou si můžete vyloupnout a spustit z demo ViewDia, jsou sice české, ale se špatnou diakritikou.

Obrazek

Jak vidíte na obrázku, můžete invertovat barvy buď z menu, a nebo klávesovou zkratkou Ctrl+/.

Obrazek

V nastavení, do kterého se také dostanete volbou Možnosti, můžete nastavit už zmíněné vyhlazování barev (Smooth), změnu rozložení neceloobrazovkových oken (svisle a vodorovně - Invert) a centrovat myší kurzor, centrovat obraz k pohybu myšího kurzoru. Můžete tu volit i režimy zvětšení (celoobrazovkový, lupa, řádkový …), šířku těchto lup a velikost zvětšení s možností volby (deformace), například na výšku třikrát a na šířku jen dvakrát, pokud to potřebujete. Pokud ne, zaškrtnete volbu X=Y. Neumí zlomkové zvětšení.

Sledování:

Problém jsem zatím zaznamenal pouze při vybírání bloku ve Wordu 2003 pomocí klávesnice (Shift+klávesy pohbu nebo funkcí F8) – nesledoval vybíraný blok.

Editační kurzor i menu dobře sleduje jak ve Wordu 2003, tak i ve Wordu2007.

Zvětšování bude opravdu velmi dobré, protože byl schopen bez rozkladu obrázku zvětšit například obraz v GoogleEarth, ale při pohybu myší po mapě se přece jen obraz zvětšení sebou trhal. Podobně se choval i například v SketchUp 3D grafickém editoru od Googlu.

Velmi mile překvapí v multimediálních CD od LangSoftu, kde se při použití ZoomTextu nebo Supernovy obraz rozkládá. Lighting nemá se zvětšením ani se sledováním nebo pohybem myši po obrazovce problém.

Fungování programu z USB flash disku nebylo příliš pomalejší oproti spuštěnému Lightingu z pevného disku.

Tuto verzi jsem vyzkoušel i v kombinaci s NVDA (freewarový screen reader) nainstalovaný na flashdisku a i to docela úspěšně fungovalo – rozhodně nedocházelo ke konfliktu softwarů.

Vypadá to, že oproti konkurenci (Dolphin, iSquared – ZoomText) běží Ligting Magnifier úplně bez nutnosti instalace nějakých zpřístupňujících video driverů. Pouze při instalaci ve Windows Vista je zanesena informace o provozu aplikaci do Ease of Access Centre – Centrum usnadnění přístupu.

Verze na CD nebo na USB je chráněna proti kopírování.

Představme si jednotlivé nabízené verze Lightingu a jejich britské ceny a v přepočtu odhadované aktuální české ceny:

Lighting Magnifier 2, jednouživatelská verze, britská verze £99.00 (ex vat), něco přes 3000 Kč!!!

Lighting Magnifier 2 na CD a instalovatelný na flash disk nebo Lighting Plus za £149, něco přes 4500 Kč

Ligting Plus poskytuje kromě funkcí Lightingu 2 možnost zvětšení určité části obrazovky, zobrazování na dvou monitorech (podobně jako ZoomText 9.1) a zvětšení i video klipů a to v stabilním provozu.

Ligting Magnifier with Speech za £199, což vychází na něco přes 6000 Kč.

Věřme, že odhadované ceny vycházející ze současných měnových kurzů, budou přibližně stejné při prodeji v České republice.

Software bude určitě užitečný pro studenty, kteří musí chodit do knihoven, kde vyhledávají informace v elektronických katalozích na počítačích, ale třeba i pro slabozraké lektory, kteří chodí něco nastavit ke klientům na jejich počítač a všechny, kterým dostačují tyto uvedené funkce + nevadí jim jistá omezení, která jsem uvedl výše, nechtějí si kupovat dražší upgrade svých zvětšovacích softwarů, které se pohybují na úrovni 8000 Kč, například v průběhu pěti let. Při žádosti o příspěvek na nový PC bych však spíše volil upgrade speciálního softwaru, aby Vám tato skromnost nezamezila cestu k dalším důležitým upgradům Vašich speciálních softwarů.

Obrazek

Jak vidíte, je to všechno. Ještě si snad všimněte jedné věci – při screen shotech klávesou PrintScreen a při spuštěném Ligtingu se sejme i myší kurzor. Naopak, nelze použít pro sejmutí například jen rozbaleného menu MWSnap 3. 

Lighting je zatím možné zakoupit buď přímo u firmy ClaroSoftware - v jeho e-shopu najdete dokonce české ceny, ale počítejte s příplatkem 9 liber za zaslání (tj. CD+flashdisková verze 6070 Kč) nebo přes zprostředkovatelskou firmu Jimaz.cz, která si k této ceně účtuje cca 7% zprostředkovatelného (6300 Kč).

O prodeji uvažuje i firma Spektra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ještě kontaktní informace na vývojářskou firmu:

Claro Software Ltd
Lancashire House
24 Winckley Square
Preston
Lancashire
PR1 3JJ

United Kingdom

Tel :  <skypetmptag0/> 
Fax: +44 (0) 870 132 7471

http://www.clarosoftware.com/

www.itzooms.com