Jdi na obsah Jdi na menu
 


InfraRecorder Burn

21. 12. 2008

Návod na InfraRecorder 0.46.2

(upravený a doplněný z Likvidova webu)

InfraRecorder je Open source vypalovací program pro OS Windows , který se vyznačuje těmito vlastnostmi:

  • podpora pro všechny běžné formáty CD a DVD médií
  • vytváření nezvyklých disků (kombinace audio CD a data CD atp.)
  • Vymazání přepisovatelných disků čtyřmi metodami
  • Kopírování disků z média na médium (bez mezi ukládání na pevný disk)
  • Podpora pro image Zobrazení informací o disku
  • Uložení audio CD a datových disků na pevný disk (WAV či ISO)
  • Možnost spouštět z USB flashdisku,
  • Jednoduchá záloha
  • Nastavení podpora více jazykových verzí včetně češtiny
  • a mnoho dalšího.

InfraRecorder využívá CDR tools, které lze najít zde: http://cdrecor­d.berlios.de/…dre­cord.html  

 

Instalace

Nabízím Vám upravenou portable verzi InFraRecorderu 0.46.2 – doplněnou klávesovými zkratkami pro vytváření kompilace disku – stačí rozbalit, rozbalí se do složky, a případně si vytvořit na plochu zástupce. Balíček zip obsahuje i tento návod.

 

Uživatelské prostředí

Při prvním spuštění by měl být už program český. Také je vypnuto zobrazování Display walcome screen at startup. Tato obrazovka je grafická, ale je zapnuta defaultně při instalaci originální verze (zapíná se v Možnostech – Nastavení – na první kartě Obecné – pro slabozraké může být možná i docela užitečná).

V originální verzi lze eventuelně české prostředí nastavit v menu Options - Configuration karta Language – v rozbalovacím seznamu vybrat Czech. Pak už stačí jen aplikaci restartovat.

Aplikace má klasické rozbalovací aplikační menu – v horní části je Průzkumník – tedy stromové zobrazení složek a panel s obsahem aktuální složky, na které stojíte vlevo.

 

Po spuštění programu se kurzor nachází v nové kompilaci, tj. v dolním panelu, kde vytváříte obraz (image) budoucího vypalovaného disku.

Mezi kompilací a vašim diskem se lze přepínat klávesou TAB a také to hned udělejte a jste v popsaném Průzkumníku v horním panelu na pravé straně, tedy v zobrazení obsahu (nikoli ve stromu). Dalšími TABulátory se cyklicky přepínáte do stromu Průzkumníka – obsah kompilace – strom kompilace – obsah kompilace a znovu obsah Průzkumníka.

Při přepnutí Alt+TABulátorem do jiného okna se Vám může stát, že když se vrátíte do InfraRecorderu, budete jinde, než když jste z InfraRecorderu odešli, konkrétně pokud budete v obsahu Průzkumníka, po návratu jste opět v obsahu kompilace a musíte dát TABulátor.

 

Jak vypálit kompilaci

 

Spusťte program (infrarecorder.exe). Z menu zvolte Soubor - Nový (projekt) a doprava do podemnu.

V něm máte na výběr různé způsoby vypalování – vyberte podle toho, co chcete vypalovat a na jaké médium či s jakým cílovým využitím (přehrávání na audio přehrávači):

  • Datové CD (včetně vypalování například mp3 a jiných audio souborů),
  • Datové DVD,
  • Audio CD (přehrávání na audio přehrávači),
  • Mixed mode CD (smíšené datové/audioCD – zčásti přehrávání na audio přehrávači – pokud takové CD je schopen přehrát),
  • DVD video disk.

 

Vybraný projekt potvrďte klávesou Enter. Kurzor bude nejspíše v obsahu kompilace, takže použijte TABulátor a přesuňte se do Průzkumníka, kde se zorientujte a najděte data, která chcete vypálit.

 

Kompilaci disku připravujeme tak, že si vyberme klasickým způsobem (Shift při po sobě jdoucí soubory-složky/ Ctrl+mezerník - souobory a složky po sobě nejdou, vybíráme je mezerníkem) v obsahu Průzkumníka jednotlivé soubory nebo podsložky. Vylepšení "mé" verze spočívá v tom, že nemusíte data nabírat do schránky a kopírovat je nebo jít do menu, ale nýbrž že použijete klávesovou zkratku Ctrl+2 na alfanumerické části klávesnice – tím se data – soubory a složky – přesunou do dolního panelu – do kompilace a vy zůstanete v horním panelu – na svém místě. Ti, kdo znáte Nero, není to pro Vás nic výjimečného – jen tu funguje místo Ctrl+1 klávesová zkratka Ctrl+2.

 

Pokud byste chtěli přesunout do kompilace celý obsah aktuální složky, nemusíte vše vybírat, ale stačí dát klávesovou zkratku Ctrl+3 a máte všechno v kompilaci.

Tyto volby odpovídají z menu položkámm Úpravy – Přidat – Označené a nebo Vše.

 

Jakmile budete mít připravenou kompilaci k vypálení, stačí z menu programu zvolit Akce - Zapsat kompilaci – doprava do podmenu Vypálit na disk (druhou volbou je Vytvořit obraz na Vašem disku, tzv. IMAGE kompilace - v takovém případě se zobrazí dialog, kde lze nalistovat, kam se formát obrazu dat ISO bude ukládat. Po aktivaci vypálit na disk se zobrazí dialogové okno Vytváření obrazu a v něm se vypisuje: Spuštěn zápis obrazu disku a po jeho dokončení se vypíše „Obraz disku byl úspěšně vytvořen“ – před těmito položkami jsou i časové údaje, kdy vypalování začalo a kdy skončilo. Pak je třeba toto okno uzavřít tlačítkem OK. Kompilace zůstává zobrazena.

 

Při volbě Vypálit na disk se Vás může program dotázat, kterou mechaniku budete k vypalování používat, zvláště pokud jste ještě nezaložili médium pro vypalování.

(vypalovačku můžete také nastavit v menu Nástroje – Mechaniky)

Pokud máte jen jednu mechaniku, tak není co řešit – stačí jen potvrdit Enter a začne proces vypalování. Pokud máte dvě mechaniky, měli byste vědět, která umí vypalovat a tu zvolit – tedy které písmenko ji představuje. Samozřejmě ještě těsně před tím vložte do mechaniky disk, na který lze vypalovat – tedy buď CD nebo DVD podle zvoleného projektu. Disk nesmí být uzavřený pro vypalování a musí na něm být dostatek volného místa.

 

Po příkazu vypálit na disk se objeví ještě dialogové okno, které má dvě karty a na nichž můžete upřesnit některé parametry vypálení.

Obrazek

Na první kartě On the fly – za letu – chcete-li rychlejší, někdy rizikovější vypalování – přímo z výměnného disku na médium, bez využití mezipaměti (?).

Po vypálení zkontrolovat data je asi jasné – většinou se to však dávat nemusí.

Rychlost zápisu může ovlivnit výsledek.

Důležitá je i volba Po vypálení uzavřít disk – vhodné pro různé (starší) audio nebo video přehrávače – umí přehrát jen uzavřená média.

Obrazek

Pokud nevidíte na indikátor dole, můžete si zkontrolovat zaplnění image disku v menu Soubor – Vlastnosti projektu na kartě Obecné – je potřeba použít čtení virutálním kuzorem (JAWS kurzorem). Například CD by mělo být zaplněno do 600 megabytů – samozřejmě s ohledem na jeho kapacitu.

 

Při zvolení Audio CD a pokusu vytvořit audio z mp3 souborů sice tyto soubory přidá do kompilace, ale zahlásí, že tento formát (mp3) není podporován. To však nevadí, protože z mp3 můžete vytvořit audio CD přímo ve Windows. Mám pocit, že to nezvládá ani s avi (komprimovanými) soubory – nemá oproti neru žádné dekomprimační nástroje.

 

Při volbě DVD video disk se však v kompilaci nevytvoří struktura video disku.

 

 

Pokud se zápis nezdaří

Obrazek

Pokud chcete jen kopírovat disk, najdete tuto volbu v menu Akce.

Najdete zde i možnost Smazat a naformátovat disk.

S importem sekce zatím zkušenost nemám – doplňte.

 

Hodně úspěchů při vypalování