Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poslední zkušenosti s příspěvky na kompenzační pomůcku

22. 10. 2017

Pomáhám jednomu ruskému zrakově postiženému studentovi se získáním příspěvku na kompenzační pomůcku, konkrétně na MacBook.

Ano, také tito studenti mají možnost si požádat o příspěvek na kompenzační pomůcku, na průkaz OZP a mobilitu - za určitých předpokladů. (je to dáno jakýmsi mně neznámým předpisem EU - přejme jim to! třeba tady pak zůstanou a budou tady třeba pracovat a tedy část nám splatí i v daních, navíc jde i o jakousi prestiž našeho státu, i když na druhou stranu peněz v sociální oblasti není nikdy dost).

Myslím, že se tam rozlišuje, zda jde o studenta do 26 let nebo nad 26 let (náš případ, který znám).

Je potřeba projít stejným procesem jako v případě občana ČR s tím, že je potřeba doložit přechodný pobyt v době, kdy žádáte - ten se vystavuje na Ministerstvu vnitra zřejmě na dobu jednoho roku - dlouhé čekací lhůty.

Dále je potřeba u studentů (cizinců s legálním pobytem - pracovním povolením ...) nad 26 let doklad o placení zdravotního pojištění za předchozí rok u zdravotní pojišťovny MAXIMA, která zajišťuje právě cizincům zdravotní pojištění.

Stále je potřeba na některých úřadech doložit:

- odborný posudek o tom, že uživatel může pomůcku efektivně využít, že s ní umí zacházet nebo se to naučí;

- cenová nabídka (tzv. mylně označované jako předfaktura) musí být na jméno a nejlépe od firem, které se na dodávání těchto pomůcek specializují. na tomto dokladu musí být rozepsány všechny komponenty a technické parametry - ÚP zpravidla škrtá batohy, tiskárny (kromě multifunkčních, které se vydávají za skenery - nenaskenujete na takových zařízení víc než jeden papír - s knihami to jde špatně, ale ač se jmenuje pomůcka "čtecí zařízení s hlasovým výstupem" nebo tedy "digitální záznamník s hlasovým výstupem" stejně řada uživatelů neskenuje a nebo i skenuje knihy a pak si musí za své pořídit třeba skenery OpticBook a nebo tiskárnu, která už hrazena není);

- úřad také zkoumá, zda je pomůcka nejméně ekonomicky náročná vzhledem k jejímu využití (většina úřednic technickým parametrům pC nebo MacBookům či MacOS nerozumí - dokonce nechápe, že je to všechno v jednom, bez speciálního softwaru?! že je jaksi integrován v OS, ale porovnává Vám předloženou cenu pomůcky na cenové nabídce např. se zavedenými firmami jako je Spektra nebo Galop - to hlavně v případě, že si chcete pořídit pomůcku od běžné firmy - je to těžké rposadit, někdy je to zrádné i pro Vás, ale prosadit se to někde dá, nebudete mít v pomůcce třeba různá vychytaná nastavení - k Vaší škodě a možná relativně levnější servis). Přijatelnou cenou pro ÚP je částka 110 000 Kč (zase asi jak kde - předpis na to zřejmě není, je to jejich tvůrčí fantazie!!!), ale do té ceny byste se měli plus mínus určitě vejít i v případě třeba MacBooku.

Tzv. doporučení ÚP přijmou buď z Centra zrakových vad FN Motol (tzv. malý Ježek - doporučení opřené o oční diagnózu, myslím si, že má největší váhu, je dobré přijít s jasnou představou, co chci - od koho chci pomůcku ...), nebo z Tyflokabinetu SONS (tzv. velký Ježek - možnost zaplatit si kurzy, zkouška z klávesnice, důležité stát si za svým!!!). Třetí možnost je tohle celé "obejít" a získat doporučení přímo na specializované firmě dodávající tyto počítačové kompenzační pomůcky. Samozřejmě firma Vám nabídne jen svůj sortiment, své hlavní asistivní programy (ty, pro které dělá distributora: Galop: JAWS, Magic, Spektra: ZoomText, ale je možné i Supernova, JAWS ... všichni samozřejmě dokáží dodat všechno, ale jde i nebo především o následnou technickou podporu, a proto se o tom konkrétně zmiňuji).

Věta (přibližná formulace), která splní požadavek ÚP:

Navržená konfigurace kompenzační pomůcky je v souladu s § 9 odst. 10 zák. 329/2011 Sb. ve znění pozdějších předpisů, splňující podmínku nejmenší ekonomické náročnosti, plně vyhovující a vhodná potřebám uživatele,  který je schopen zvláštní pomůcku samostatně ovládat a využít všechny její funkce.

(úsměvné je na tom to, že to může být dodavatelská firma speciálního softwaru, zdravotnické zařízení nebo občanské sdružení zdravotně postižených - dále bez komentáře ...). Příliš nevěřím tomu, že všichni žadatelé splňují uvedené podmínky, protože ta jsou značně diskutabilní.

Dobrá zkušenost nakonec. 

Obrátili jsme se o cenovou nabídku, tzv. doporučení a vůbec konzultaci s výběrem MacBooku na pražskou firmu Symbio o. p. s. a byli jsme mile překvapeni. Kluci tomu jednak opravdu rozumí - pomohli s nastavením parametrů MacBooku, umí vystavit potřebné doklady, nejsou předražení - když řeknete, je potřeba dostat cenu do 110 000 Kč - vyberou parametry tak, že se do této ceny dostanete, nevnucují nebo nepřesvědčují Vás o tom, že si máte přikoupit x dalšího softwaru a věcí, přesto některé vychytávky nabídnou - nebudu konkretizovat, beru to jako know how firmy. Trochu nevýhoda je v tom, že kancelář je na Jižním městě a POZOR na stránce je zatím mylně uvedeno, že na zastávku MHD U Kunratického lesa jezdí busy 177 a 193. Jezdí tam z Chodova opravdu 177 (dvě stanice, stanice je na znamení) a jede dál na Opatov nebo 203 z Roztyl. Linka 193 tam už nejezdí. Doporučuji se domluvit s firmou na tom, aby pro Vás přišli na zastávku, abyste objekt asi bývalé samoobsluhy, dnes aministrativní krabice o jednom patru, dlouho nehledali.

Poslední informace od pracovnice Tyfloservisu - z jedné přednášky. 

Slabozraký si může požádat jak o televizní kamerovnou lupu, tak o digitální televizní lupu neboli počítačovou soustavu (počítače, spec. zvětšovací SW (s hlasovou podporou) - skener - spec. SW pro skenování (ViewDio, FineReader,WinMenu, MagnaVista).

Citace z Přehledu základních sociálně právních informací pro nevidomé a slabozraké (SONS 13. aktulalizované vydání, stav k 31. lednu 2014 - zatím není novější vydání):

1.Osobám se zrakovým postižením, které je uvedeno v části I bodě 2  písm. b) až d) přílohy k zákonu – (osoby prakticky nevidomé, s těžce slabým zrakem a se závažným poškozením zraku):

a)  kamerová zvětšovací lupa,

b)  digitální zvětšovací lupa.

 

Tak hodně štěstí!!!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář