Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpřístupněný Google

23. 1. 2010

Zpřístupněné vyhledávání Google

Populární vyhledávač Google spustil v r. 2006 novou službu - zpřístupněné vyhledávání na internetu, zpřístupněné pro zrakově postižené uživatele. Zpřístupněné vyhledávání představuje novou sadu algoritmů (nyní v beta verzi), které prezentují výsledky uspořádané podle stupně zpřístupnění cílové stránky odečítacím programům a způsobem usnadňujícím navigaci odečítačů ve výsledcích vyhledávání. Nepodstatné komponenty a informace, které znepřehledňují standardně vyhledané stránky, např. odkazy na sponzory, jsou odstraněny.
Novou službu zpřístupněného vyhledávání Google lze najít na URL http://labs.google.com/accessible/.

Nápovědu najdete v angličtině na http://labs.google.com/accessible/overview.html

Z ní vybírám:

Vyhledávání na www.google.com - hlavičky výsledků vyhledávání se zobrazují v orámovaných sekcích;

Gmail - www.gmail.com - relativně přístupné prostředí pro screen readery, je možné s někdy se vyskytujícími problémy nastavit přijímání přes POP3 nebo IMAP do Otulook Expressu (Microsoft Outlooku).

Mobilní verze Gmailu - jednodušší rozhraní může pomoci přístupná i z internetového prohlížeče.

Kalendář - webový diář se zjednodušeným uživatelským rozhraním.

Google uvádí, že jsou přístupné ještě i další aplikace jeko je Book Search (vyhledávač knih a písemných prací), dále GoogleMaps - textové navigační popisky, Mobile Transcoder, Google Video, Google Talk.

Mimo tento seznam, realtivně přístupné jsou Skupiny Google (konference), DocGoogle (vytváření kancelářských dokumentů, jejich uschova, synchronizace, sdílení), tvoření webových stránek a blogů ...