Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se zbavit dynamického vyhledávání Google

11. 10. 2010

MailDisk pá 8.10.2010 22:26 - autor Stanislav Plachý s využitím článků na Živě.cz

Novinky na vyhledávači Google.

Dynamické vyhledávání.

Společnost Google zavedla před nedávnem na svém serveru dynamické vyhledávání, anglickým názvem "instant search". Postupně je zaváděla na všech národních serverech a v minulých dnech došlo i na ten český.

Co je dynamické vyhledávání? Jedná se o změnu stránky vyhledávače už v době, kdy do vyhledávacího políčka píšete svůj dotaz. Stránka se v průběhu psaní mění.

Dynamické vyhledávání je pro vidící lidi velice užitečná vlastnost. Když už na stránce s výsledky vyhledávání vidí to, co potřebují, mohou přestat psát.

Pro uživatele odečítačů obrazovky je ovšem situace horší. Odečítače obrazovky mohou na změny stránky reagovat opětovným načítáním obsahu stránky. To není moc výhodné. Představte si, že zadáváte delší dotaz. Po napsání každého písmene se stránka změní a odečítač obrazovky ji znovu načte. To hrozně zdržuje.

Jak z toho ven? Jedinou cestou je zrušení dynamického vyhledávání v nastavení Google. Jak na to?

1. Otevřete stránku

2. Kurzor je v editačním poli pro vyhledávání.

3. Stiskněte klávesovou zkratku Shift + Tabulátor. Dostanete se tak na skrytý odkaz s tímto textem: "Používáte-li nástroj pro čtení obrazovky, vypněte dynamické vyhledávání kliknutím sem".

4. Ten odkaz odentrujte. Stránka

Po tomto postupu se vypne dynamické vyhledávání a můžete s Googlem pracovat stejně jako dřív.

Doplnění MŠ - znovuzapnutí dynamického vyhledávání:

Pokud se chcete vrátit k dynamickému vyhledávání, klikněte na odkaz Nastavení (při pravém horním okraji stránky a po rozevření odkazu dejte horní odkaz Nastavení vyhledávání. Dole změňte přepínač

Neuvádět předpokládané dotazy ve vyhledávacím poli na nastavení
Uvádět předpokládané dotazy ve vyhledávacím poli.

Zdroj: http://www.zive.cz/default.aspx?article=154037

- - -

http://www.google.com.http://www.google.com se načte znovu.

Zdroj:

http://www.cnews.cz/google-spustil-hlasove-hledani-v-cestine

2. Zakázaná slova dynamického vyhledávání.

Dynamické vyhledávání není na světě nijak dlouho, a už se objevila první moucha - nebo možná záměrná vlastnost. Při zapnutém dynamickém vyhledávání nejsou některé výrazy nalezeny. Zkuste například při zapnutém dynamickém vyhledávání napsat slova "barely legal" a mějte mezi vyhledávacími jazyky angličtinu. Google nic nezobrazí. Google od jisté doby používá ve vyhledávacím poli takzvaný našeptávač, který uživatelům napovídá, co by asi chtěli hledat. Ani v tom našeptávači se výše uvedený výraz neobjeví. Až po odentrování ve vyhledávacím poli se zobrazí výsledky, takže úplně ty výrazy zakázány nejsou.

"Zakázaných" výrazů je pochopitelně víc. Vznikla taky speciální stránka, která se věnuje zakázaným výrazům. Odkaz na ni najdete v závěru tohoto článku.

Zdroj: http://www.zive.cz/default.aspx?article=154036

Stránka se zakázanými výrazy (anglicky):

http://www.2600.com/googleblacklist/

- - -

3. Hlasové vyhledávání.

Google v polovině září spustil hlasové vyhledávání. Má to ovšem háček.

Využijí je pouze majitelé iPhonů nebo zařízení s operačním systémem Android.

Pro oba systémy je potřeba stáhnout speciální aplikace, aby vyhledávání fungovalo.

Jak hlasové vyhledávání funguje? Uživatel řekne do mikrofonu vyhledávaný výraz. Google si jeho řeč rozebere, rozpozná hledanou věc a výsledky zobrazí na displeji.

Pokud hlasové vyhledávání je tak spolehlivé, jako je tomu dosud s hlasovým vytáčením, pak nejde o nijak využitelnou věc. Pokud ovšem Google dokázal zajistit rozpoznávání slov v různě hlučných prostředích enbo při různých stavech uživatele (nachlazení, podnapilost atd.), může se jednat o užitečnou věc. Jen je škoda, že využití je omezeno na nepříliš využívané platformy.