Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přehled přítupnosti Office 2007 se staršími verzemi asistivních SW

20. 10. 2007

 

V tomto roce vydal Microsoft novou verzi kancelářského balíku MS Office 2007. Pojďme si představit jeho přístupnost pro zrakově postižené.

 

Přístupnost speciálními softwary

Office 2007 jsou navrženy hlavně pro uplatnění v novém prostředí Windows Vista a tomu odpovídá jak vzhled tak i inovace uživatelského rozhraní Fluent. (uživatelskému rozhraní v starších Office až po verzi 2003 se říkalo Ribbon)

 

Měl jsem možnost vyzkoušet Word 2007 se dvěma screen readery:

ZoomText 9.0 a Supernova 7.03. Ani s jedním z těchto softwarů nelze zcela spolehlivě ve Wordu 2007 pracovat.

ZoomText 9.0 vůbec nezobrazuje popisky karet (menu) a jejich objektů – jinak v dokumentu čte. Verze ZoomTextu 9.1 již popisky karet zobrazuje, ale větší zkušenosti jsem momentálně v době psaní tohoto příspěvku neudělal.

Supernova 7.03 nečte jen názvy karet, ale v položkách mluví. Nicméně se při delší práci časem odmlčí a je potřeba jí restartovat či počkat, až se ji vrátí hlas, což se občas stane. Používal jsem hlas Wintalker Voice. Supernovu verze 8, která by měla být připravena na práci ve Vistě jsem k dispozici neměl, ale domnívám se, že situace bude obdobná jako u ZoomTextu, že s touto novější verzí by už líčené problémy s Office 2007 být neměly.

 

Viděl jsem ozvučení pro WinMonitor a je poměrně bohaté. Příliš jsem neměl možnost to vyzkoušet, ale zřejmě to základní ovládání určitě funguje a po dobu, kdy jsem se pokoušel se ve Wordu s WinMonitorem zorientovat nedošlo k žádnému pádu ať jednoho či druhého softwaru, což mě naplňuje vírou, že uživatelé s tím budou moci spolehlivě pracovat.

 

Shrnuto: pravděpodobně s Wordem 2007 budou dobře fungovat až screen readery s podporou práce ve Vistě. Kdyby někdo po přečtení této recenze chtěl vyzkoušet práci s Window Eyes či JAWSem, určitě to bude vítané.

 

Instalace a spouštění

Instalace je víceméně standardní, můžete si vybrat, zda si na disku ponecháte i starší verzi Office, což doporučuji. Při příštím spuštění starší verze Wordu bude možná chtít jeho instalační CD pro rekonstrukci instalace, ale pak už problém není, i když skoro vždy na začátku jak starší tak novější verze provádí konfiguraci. Lze pracovat pohodlně i tak, že se mezi verzemi přepínáte, ale Supernova asi zažívala šoky. Proto občas oněměla. Do Nabídky Start – Nový dokument se mi dostaly ikony ke spouštění Wordu 2007 a dalších programů, ostatní programy se přidaly do Nabídky start – Programy – MS Office vedle programů Word 2003 a tak dále.

 

A teď jak na to

Hned po otevření Wordu 2007 zjistíte, že je vše jinak. Jiné aplikační menu, kterému se už neříká aplikační menu, ale pás karet se svými oušky. Chybí panely nástrojů, i když de facto ty zastupují ony karty, jakési předsunuté volby dialogových oken. Občas se objeví i podokno úloh, i když oproti verzi Wordu 2003 to tak často asi nebude.

 

Jak se zorientovat v pásu karet

Po levém Altu přejdete na ouško karty. Nebude to však vždycky stejné ouško, třeba to první Domů, ale to, na kterém jste byli naposledy. Ouška karet můžete procházet šipkami vlevo a vpravo v pořadí, v kterém za chvíli uvedu. Kromě toho můžete přistupovat na ouška karet přímo klávesovou zkratkou, kterou si musíte zapamatovat – bude to asi nutnost. Proto je také hned k ouškům uvedu:

 

Domů – alt + ů,

 

Vložení – alt + V – ve Wordu 2003 bylo Alt + L

Rozložení stránky – Alt + K

Odkazy – Alt + Y

Korespondence – Alt + E

Revize – Alt + R

Zobrazení – Alt + O

Pozor Pokud jste na položce Domů nebo Vložení, je možné se šipkou nahoru dostat na lištu Panel nástrojů Rychlý přístup – ve výchozím nastavení se čtyřmi tlačítky, ale můžeme jich tam nastavit daleko více tím, že je zaškrtneme v roletce Přizpůsobit.

Uložit – Zpět – Opakování .- Přizpůsobit lištu

Z karty Domů jde kurzor na tlačítko Zpět (rozbalovací seznam), doleva je možné projít na Uložit, dále na tlačítko Office, na Nápovědu a pak už odzadu po kartách Zobrazení, Revize, Korespondence, Odkazy, Rozložení stránky, Vložení a domů. Doprava na tlačítko Znovu – Upravit panel nástrojů – tlačítko Office a pak už po kartách Domů – Vložení a tak dále.

Pozor! pokud kliknete myší na tlačítko Domů nebo Vložení, tak už se nedostanete šipkou nahoru na panel Rychlý přístup – pouze z klávesnice.

Na nejdůležitější tlačítko Office s logem Office 2007 v levém horním rohu okna se také můžete dostat z ouška karty Domů (Alt + kroužkované ů) a šipkou doleva a Enter. Zjistíte tak, že tlačítko Office nápadně připomíná nabídku Soubor – pouze některé pro nás zatím méně zajímavé položky přibyly. Rychleji se sem dostaneme klávesovou zkratkou Alt + S, jak jsme byli zvyklí ve starších verzích Office, nikoli jen levý Alt, jak už jsme si řekli výše.

Vraťme se však ke kartám. Po aktivaci jakékoli karty máte možnost procházet obsah karet, neboli tlačítka, objekty, položky – jakési bývalé panely nástrojů. Na ty přejdete z ouška karty tabulátorem a i dál je můžete procházet buď tabulátorem a nebo šipkami. Rozdíl v tom je a to v pořadí, v jakém se prochází. Ty, které jsou neaktivní, na ně se vůbec nedostanete – v porovnání s neaktivními položkami v aplikačním menu starších verzí se mi to zdá dost matoucí, zvláště, až budete některou volbu volat a ta nebude k dispozici jenom proto, že jste v jiné situaci v dokumentu, než aby byla položka přístupná, například nebudete stát na tabulce nebo obrázku. Bude to vyžadovat daleko lepší orientaci ve svém dokumentu.

Většina položek karet jsou tlačítka, která se dají stisknout mezerníkem nebo Enterem. Výsledkem je buď

- provedení akce

- vstup do rozvinutého menu, nahoře s ukázkami ale i s popisky, dole položky

- otevření podokna úloh;

Mohou to však být i seznamy či jiná pole – číselníky, například volba fontu a jeho velikosti, ale i odsazení a jiné.

Rozvrstvení jednotlivých voleb na karty je poměrně nelogické a zmatené. Některé položky se objevují tam, kde byste je vůbec logicky nečekali, jiné se objevují na více kartách, položky práce s tabulkou jsou tak všelijak roztroušené na všechny možné karty – zlaté aplikační menu Tabulka, tam to bylo všechno na jednom místě. Orientace v tomto zmatku bude pro nevidomého asi dost oříšek, pokud je uživatelem, který chce ve Wordu pracovat nejen tak, že napíše a uloží text.

Pár příkladů:

Po rozvinutí menu Číslo stránky najdete kromě položek číslování stránek i položky k nastavení parametrů Horního a Dolního okraje (kdo by to tam hledal …). Vložit hypertextový odkaz se nachází na dvou kartách – Domů i Vložení. U vložení musíte rozlišit Vložit ze schránky, což je první volbou karty Domů a kartu Vložit, kde je řada jiných položek.

Asociativnost položky Domů, kde se nacházejí volby, které známe jako Úpravy či Formát mě připadá velmi nízká.

 

Z ouška karty se dostáváte zpět do dokumentu standardně klávesou Escape, někdy i dvěma.

Naopak myslím, že dobrou funkcí je klávesa F6, kterou cyklicky procházíte karty – stavový řádek, který se stává fokusovatelným a můžete ho projít šipkami – a dokument.

V kurzu ovládání pomocí klávesnice, který začíná na adrese http://office.microsoft.com/training/training.aspx?AssetID=RC101562731029 se dozvíte, že nemusíte mít obavy z přechodu ze starší verze Office, protože většina přístupových klávesových zkratek (horkých kláves) do aplikačního menu a aktivace položky v roletce menu funguje. No, skutečnost je jiná – podíval jsem se na ty nejdůležitější či nejužívanější – vynechal jsem ty, u kterých je lépe si zapamatovat přímo klávesovou zkratku, protože to je jednodušší, například Ctrl + O, Ctrl + P pro tisk a tak dále. Přesvědčte se sami:

1. Vzhled stránky Alt + S, Y (Word 2007 se ptá na uložení)

2. Vložit jinak – Alt + A, I (na I Word 2007 nereaguje)

3. Lupa – Alt + Z. A – otevře se i ve Wordu 2007 dialog Lupa

4. Zobrazit celou stránku bez ovládacích prvků okna Alt + Z, C (při najetí kurzoru nahoru se na rozdíl od Wordu 2003 menu neukáže)

5. Záložka – Alt + I, K - funguje

6. Typy konců (Vložit – Konec) Alt + I, C - funguje

7. Čísla stránek – Alt, L - nefunguje

8. Formát odstavce – Alt + F, C - nefunguje

9. Odrážky a číslování – Alt + F, O - nefunguje

10. Automatický formát – Alt + F, A - funguje

11. Zobrazit formátování – Alt + F, Z nebo Shift + F1 (Shift + F1 ve Wordu 2007 nefunguje, v obou zobrazí do podokna úloh)

12. Nástroje – Vlastní – Alt + N, V ve Wordu 2007 se okno Vlastní neobjeví

13. Možnosti – Alt + N, M

14. Vložit tabulku – Alt + T, O nefunguje

15. Automatický formát tabulky Alt + T, A nefunguje

16. Okno – Nové Alt + O, N funguje, i když Alt + O je ve Wordu 2007 karta Zobrazit.

 

Nefunguje 9 ze 16 nejdůležitějších klávesových zkratek.

Bohužel tyto klávesové zkratky si musíte pamatovat už ze starší verze, nikde je nenajdete – nevím, možná někde ukryté v Nápovědě.

Co se týče onoho microsoftího kurzu, není tak úplně špatný, dokonce Vás vyzkouší – správné odpovědi se ale dozvíte v polích – ne všem to může vadit. Základní výhradu mám jen k testu, který se stáhnete do počítače – uvedené klávesové zkratky neodpovídají české lokalizaci – jde o „otrocký překlad“. Z mých poznámek:

„V kurzu se píše:

klávesa M provádí určitou akci na jedné kartě a odlišnou akci na jiné kartě. Například v aplikaci Word je písmeno M tipem ke klávesové zkratce pro příkaz Okraje na kartě Rozložení stránky, avšak pro příkaz SmartArt na kartě Vložení“.

M v Rozložení stránky nefunguje.

Trochu mě při zkoušení v kurzu vadila i taková ta typická samochvála –

Cituji: „Které z těchto tvrzení je pravdivé:

a) Typy ke klávesovým zkratkám jsou skvělé, protože si nemusíte pamatovat příslušná písmenka“ …konec citace

Další možnosti ani neuvádím, samozřejmě si nedovolíte odporovat a dát něco jiného než za á.

Ale je tu i záblesk demokracie – ohodnocení kurzu a na konci můžete vepsat svůj názor na kurz. Uvedl jsem spíše než názor na kurz, svůj názor na nové uživatelské rozhraní Office a nabídku k diskusi, tak uvidíme, zda se ozvou (už uplynulo od psaní této recenze poměrně dost času a neozvali se!!!). Pochybuji však, že to Češi mohou zvrátit a ovlivnit.

 

Závěr a shrnutí

V podobném stylu uživatelského rozhraní najdete i Excel 2007, PowerPoint a zčásti i Microsoft Outlook. Slabozrací si možná zvyknou, v recenzích počítačových časopisů bylo nové uživatelské rozhraní hodnoceno celkem dobře jako asociativní, nicméně to bylo brzy po vydání tohoto balíku, takže možná i autorům chyběly dlouhodobější zkušenosti.

Na jiné ovládání pomocí karet a jejich procházení, ač je trochu zamotané a zkomplikované ještě panelem rychlých voleb, či jiným pořadím procházení tabulátorem či šipkami, se dá asi zvyknout. Při vstupu do karty ale musíte projít mnoho voleb – lépe si zapamatovat klávesové zkratky pro ty nejběžnější, nicméně se takto dostáváte k volbám, o kterých jste neměli v předchozích verzích ani ponětí a nebo to jsou volby nové. Bohužel, ač Microsoft zaručuje přístupnost z klávesnice volbami přes horké klávesy aplikačního menu ze starších verzí, viděli jsme, že namátkou u těch nejpoužívanějších více než polovina nefunguje. Možná je to opět lokalizační problém – v angličtině to může fungovat, nevím.

Kdo nemusíte, tak snad s přechodem na verzi 2007 zatím nespěchejte, i když není od zajímavosti se s ní seznámit. Čekají Vás mnohá překvapení.