Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co s nekompatibilitou formátů z apliací z Office2007

2. 1. 2008

Pokud se setkáte se soubory docx, xlsx, pptx a jinými - více o nových příponách i novém formátu na stránkách Microsoftu - stahněte si ze stránky Office ke stažení aktualizaci Sada Microsoft Office Compatibility Pack pro formáty souborů pro aplikace Word, Excel a PowerPoint 2007 s perexem:

"Umožňuje otevřít, upravit a uložit dokumenty, sešity a prezentace v novém formátu souborů aplikací Microsoft Office Word, Excel a PowerPoint 2007."

Doplněk si už můžete downloadovat i z tohoto sajtu.

Stahne se Vám soubor FileFormatConverter.exe, necelých 29 kilobajtů, který odentrujete, zaškrtnete a potvrdíte licenční ujednání a nainstalujete. Tím se stanou Vaše Office2003 kompatibilní s novými formáty Office a můžete v nich jak otevírat, tak i ukládat soubory v nových formátech Office2007 - ukáží se Vám další typy souborů v dialogových oknech Otevřít a Uložit jako.

Ke správné funkci převaděčů je nutné, aby verze sady Microsoft Office byla nejprve aktualizována jednou z dále uvedených aktualizací Service Pack. Po dokončení instalace aktualizace Service Pack pro příslušnou verzi sady Office stáhněte vhodný převaděč.

 

 

Omezení:

Samozřejmě však nemůžete počítat s tím, že se Vám touto aktualizací stane z Wordu2003 Word2007, myslím tím to, že některé nové formátovací prvky se nemusí zobrazit. Při otevírání dokumentu s formátem docx Wordu2007 Vás o tom bude informovat okno

Obrazek

Text okna: Protože byl tento soubor vytvořen v novější verzi aplikace Word, byl převeden do formátu, se kterým můžete pracovat. Byly však ovlivněny následující položky:

  • Byly odebrány vlastnosti, které v této verzi aplikace nejsou k dispozici
  • Došlo ke změně rozložení a schopnosti upravovat některé vlastnosti. 

Zda je to možné doinstalovat i do starších verzí Office (XP, 2000) nemám vyzkoušeno.

Pro ty, kteří se nezorientovaly na stránkách Microsoftu, sem dávám přepis:

Jaké jsou nové přípony názvů souborů?

Ve výchozím nastavení jsou dokumenty, listy a prezentace vytvořené v sadě Office 2007 ukládány ve formátu XML s novými příponami názvů souborů, ve kterých se ke známým příponám přidává písmeno X nebo M. Písmeno X označuje soubor XML, který neobsahuje žádná makra, a písmeno M označuje soubor, který obsahuje makra. Jestliže například uložíte dokument v aplikaci Word, soubor bude mít nyní místo přípony DOC příponu DOCX.

Když soubor uložíte jako šablonu, zpozorujete obdobnou změnu. Přípona používaná ve starších verzích pro šablony zůstává, nyní však má na konci přidáno písmeno „x“ nebo „m“. Pokud soubor obsahuje programový kód nebo makra, musíte jej uložit pomocí nového formátu souborů XML s povolenými makry, u něhož se k příponě souboru přidává písmeno „m“ (makro)

V následujících tabulkách jsou uvedeny všechny výchozí přípony souborů v aplikacích Office Word 2007, Office Excel 2007 a Office PowerPoint 2007.

Word

Typ souboru XML Přípona
Dokument DOCX
Dokument s povolenými makry DOCM
Šablona DOTX
Šablona s povolenými makry DOTM

Aplikace Excel

Typ souboru XML Přípona
Sešit XLSX
Sešit s povolenými makry XLSM
Šablona XLTX
Šablona s povolenými makry XLTM
Binární sešit jiný než XML XLSB
Doplněk s povolenými makry XLAM

Aplikace PowerPoint

Typ souboru XML Přípona
Prezentace PPTX
Prezentace s povolenými makry PPTM
Šablona POTX
Šablona s povolenými makry POTM
Doplněk s povolenými makry PPAM
Zobrazit PPSX
Přehlídka s povolenými makry PPSM
Snímek SLDX
Snímek s povolenými makry SLDM
Motiv sady Office THMX