Jdi na obsah Jdi na menu
 


Windows 10 Fall Creators Update – co nového v přístupnosti

17. 11. 2017

Lupa

V nástroji Lupa přibylo vyhlazování zvětšeného písma. Díky tomu se značně zlepšila čitelnost zvětšeného textu. V nastavení Lupy je také nová možnost Sledovat kurzor Předčítání. Když je tato volba zaškrtnutá, zvětšuje Lupa vždy to, co čte Předčítání. Oba nástroje jsou tedy nyní provázané a dají se dobře používat současně.

Celkově hlavně díky možnosti vyhlazování, ale i dalším novinkám Lupa dospěla do opravdu použitelné alternativy k profesionálním zvětšovacím programům. Stále je sice jednodušší a nemá tolik funkcí, je ale k dispozici zdarma a rychle na každém počítači na stisk jediné klávesy. Proto se popisu funkcí Lupy budeme věnovat podrobněji v navazujícím samostatném článku.

Filtry barev

Další zcela novou funkcí pro slabozraké jsou barevné filtry. Pokud nějaký filtr nastavíme, změní se podle něj barvy na obrazovce ve všech aplikacích. Nastavení barevných filtrů najdeme v aplikaci Nastavení, v části Usnadnění přístupu a dále v části Barvy a vysoký kontrast. První volbou používání filtru zapneme nebo vypneme a v následném rozbalovacím seznamu si vybereme, jaký filtr chceme používat.

K dispozici jsou zde filtry s jasnými názvy Stupně šedé, Inverze a Inverze stupňů šedé, a dále následují filtry s trochu záhadnými názvy Deuteranopie, Protanopie a Tritanopie. Jde o označení nejčastějších forem porušeného barvocitu. Deuteranopie a Protanopie se vyznačují problémy s odlišováním červené a zelené barvy a Tritanopie problémy s odlišením modré a žluté.

Použití nastaveného filtru lze zapnout a vypnout odkudkoli z Windows klávesovou zkratkou Ctrl + Windows + C. Nejrychlejší způsob použití je tedy nastavit si zde vhodný filtr a ve chvíli, kdy jej budeme potřebovat, abychom si nekontrastní obraz náležitě upravili, stiskneme výše zmíněné klávesy.

Novinky v Předčítání

Mezi již v předstihu ohlašovanými novými funkcemi Předčítání jsem byl nejvíce zvědavý na automatické popisování obrázků pomocí umělé inteligence Microsoftu. Mělo by to fungovat tak, že když při prohlížení webu v prohlížeči Edge přejde kurzor Předčítání na grafiku bez popisku, dotáže se cloudové služby Microsoft Cognitive Services. Její umělá inteligence obrázek analyzuje a podle obsahu obrázku vygeneruje popisek, který nám Předčítání řekne.

Tolik tedy teorie a jaká je praxe? Funkci jsem chtěl vyzkoušet na webu, kde jsou nepopsané grafické odkazy na sociální sítě. Myslel jsem, že pro umělou inteligenci by nemusel být problém rozpoznat např. logo Twitteru. Předčítání ale u ikony žádný popisek nečetlo. Podobně jsem dopadl i s dalšími pokusnými stránkami, na které jsem vložil např. naskenovaný obal nějakého CD s postavou kytaristy. Pokud byste tedy sami s novým Předčítáním experimentovali a přišli byste na to, jak nové automatické popisování úspěšně používat, dejte do Téčka vědět.

Automatické generování popisků grafiky by určitě mohla být hodně zajímavá funkce, která by se mohla objevit i u dalších odečítačů. Microsoft má v tomto výhodu, protože má v podstatě neomezený přístup ke svým cloudovým službám pro analýzu obrázků, zato ostatní výrobci odečítačů by za využívání takovéto služby museli jejímu poskytovateli platit.

Další novinkou Předčítání je zpřístupnění konzolových oken, což ocení zejména IT profesionálové. Je čten veškerý nový výstup do konzole a výstup lze i zpětně procházet řádek po řádku.

Několik novinek se týká braillské podpory v Předčítání. U zařízení s braillskými klávesnicemi je nově možné rychle se pohybovat na webu po prvcích určitého typu zadáváním příslušných písmen na braillské klávesnici, např. stiskem malého h lze přejít na další nadpis a stiskem velkého H na předchozí nadpis. Z braillské klávesnice lze nyní také simulovat většinu klávesových kombinací pro práci ve Windows, jako Tab, Shift + Tab a další. Při běžné práci je tedy možné pohybovat se v počítači jen pomocí braillské klávesnice.

Kompatibilita s odečítači a zvětšovači třetích stran

Ideální je samozřejmě používat nejnovější verze odečítačů a zvětšovačů, pak bychom na žádné problémy s kompatibilitou neměli narazit. U starších verzí je vždy lépe informovat se před instalací Fall Creators Update u svého dodavatele. Např.Dolphin už oznámil, že starší SuperNova 15 s novou aktualizací Windows kompatibilní není a je třeba upgradovat na SuperNovu 16.

Závěr

Díky politice Microsoftu dorazí velká podzimní aktualizace Fall Creators Update dříve nebo později na všechny počítače s Windows 10.

Z hlediska přístupnosti lze instalaci Fall Creators Updatu doporučit všem uživatelům nástroje Lupa a také těm, kteří by Lupu rádi používali, ale doposud jim v tom bránila absence vyhlazování zvětšeného písma. Vylepšená Lupa a nové barevné filtry jsou opravdu značným zlepšením přístupnosti Windows pro slabozraké uživatele. Fall Creators Update potvrzuje, že Microsoft se v oblasti přístupnosti v poslední době opravdu snaží a tato snaha přináší výsledky.

Autor: Jan Šnyrych

 

Další zdroje informací

TÉČKO - magazín o technice zrakově postiženým na míru
Připravuje redakce časopisu Zora.
Redakce: Krakovská 21, 110 00 Praha 1, tel: 221 462 472, zora@sons.cz
Šéfredaktor: Václav Senjuk
Redaktor: Jan Šnyrych