Jdi na obsah Jdi na menu
 


České hlasové synthézy pro 64bitové počítače

S příchodem 64bitových notebooků a desktopů nastřal mezi zrakově postiženými problém, jakou českou hlasovou synthézu si zakoupit a do počítače nainstalovat. Problém spočívá v tom, že tradiční ač na první poslech "horší" hlasové synthézy jako je Hlas od Galopu (nešťastné rozhodnutí výrobce Jawsu Fredom Scientific USA neimplementovat do 64 bit OS ovladač pro Hlas, resp. pro rozhraní SAPI 4) nebo Wintaler Voice 1.6 od firmy Rosasoft (ing. Rostistav Sáček), který také nefunguje v 64bitovém OS Windows, musí se nevidomí spokojit se sice poslechově "kvalitnějšími" českými synthézami od zahraničních vývojových firem ACapella - Eliška a RealSpeak - Zuzana. Vzhledem k charakteru českého jazyka - skloňování a časování slov - mnoho tvarů - jsou tyto hlasové synthézy ač kvalitnější, tak pomalejší při vybavování slov a hodí se spíše na plynulé čtení textů, než na to, aby jim četly odezvu obrazovky při pohybu ve volbách operačního systému a jednotlivých programů, tedy ovládání počítače jako takové.

Zejména firma Galop připravuje novou verzi hlasové synthézy Hlas, Rosasoft - WTVoice pro 64 bitové operační systémy v České republice zatím neprodává.

Názor a zkušenost jednoho nevidomého uživatele 

Zuzana a Eliška
vynikají spíše jako hlasy na čtení literárních beletristických děl k plynulému čtení.
Eliška je dobrá také při práci s
elektronickou poštou.  Ve většině aplikací používám hlasový profil Hlas
+Eliška nebo Wintalker voice+ Eliška.
Zuzanu používám v Internet Exploreru.

Dodávám: Zuzana (RealSpeak) nemá možnost upravy slovníku výslovnosti. Na některých webech čte některé znaky české diakritiky a nebo jejich uspořádání, například ve slovech s -př- čte příklad Kopřivnice přečte Ko-příklad-vnice, což je poměrně rušivé. Zkušenost s čtením Zuzanou pomocí ZoomTextu v redakčním systému idnes.

V hlasové synthéze Eliška (ACapella) je možn é upravovat v editaci slovníku výslovnost, ale je to poměrně složité a ne vše jde upravit ke spokojenosti uživatele. Je poměrně dražší než Zuzana, která je například v ceně screen readeru JAWS (od verze 7, resp. 8)

Shrnutí:

pro 64 jsou v současnosti k dispozici tyto syntezátory:

Real Speak( Zuzana)
Acapela (Eliška)
Epos
Espeak verze pro sapi 5