Jdi na obsah Jdi na menu
 


iBooks - čtečka v iOS pro Mac, iPhony, iPady, iPody

24. 7. 2017

Součástí iOS na Apple platformách (Mac, iPad, iPhone, iPad) je čtečka iBooks. Je to výborný nástroj pro studium. Sice nemá přímou možnost plynulého čtení (aniž bychom si pustili OverVoice, což představuje velkou změnu ovládání zařízení), ale pro nevidomé je tato čtečka přístupná a lze v ní plynulé čtení provozovat. O tom si můžete více přečíst v článku na Applišti.

Ovšem neznamená to, že si nemůžete přečíst vybraný blok textu nebo si text hlasově vyhláskovat. Tato čtečka umí „běžné“ věci jako upravit barevné schéma pozadí a barvy písma, respektuje nastavení nočního režimu v aplikaci, je možné upravit jas displeje, můžete si samozřejmě nastavit velikost písma (snad vyjma některých typů PDF).

A nyní proč je dobrým studijním nástrojem:

Stále víte, na které straně jste, protože čísla stran se zobrazují v levém okraji knihy.

Fungují v něm poznámky pod čarou – odkazy, kterými přeskočíte na místo, které obsahuje poznámky pod čarou a přes číslo poznámky se vždy můžete vrátit zpět na místo, odkud jste k poznámkám odešli. Když nechcete číst poznámky pod čarou, prostě se na ně nedostanete, nezobrazují se Vám.

Obrázky se dají dvojklikem zvětšit jedenkrát zvětšit a zpět k textu se dostanete opětným dvojklikem.

Další navigační možnosti jsou: otevřít si obsah a skočit na příslušnou kapitolu, přehled záložek a poznámek (karty z tlačítka vlevo nahoře).

Při výběru textu můžete text PřečístKopírovatVyhledatZvýraznit (barevně nebo jen podtrhávat tažením prstu) – Opoznámkovat (značka zadané poznámky se pak objevuje jako čtvereček v levém okraji obrazovky) – Hledat výskyt slova – Sdílet např. do jiné aplikace – Hláskovat hlasovou synthézou.

Co mi v této čtečce schází, je možnost měnit stránky - přecházet na následující nebo předchozí stránku jedním tapnutím - stránka se musí posouvat ručně. neexistuje ani automatický posun.

Čtečka se může synchronizovat přes iTunes se všemi dalšími zařízeními s iOS (Mac, iPad, iPhone, iPad), pokud je v této aplikaci tato možnost povolena.

V iBooks si můžete kupovat knihy z ApStore či jiných zdrojů a stahovat knihy z iClaudu či jiných úložišť. V iBooks si můžete číst i soubory z jiných aplikací, například dokumenty PDF nebo ePub, pokud nejsou zabezpečené ochranou DRM. 

O nákupu knih v ApStore si můžete přečíst na https://support.apple.com/cs-cz/HT201478

Na iBooks si můžete poslouchat také audioknihy a nebo přehrávat stažené falsh player videa.

Když dočtete, iBooks vloží automatickou záložku a příště (druhý den) otevře knihu na správném místě (záložka včera).

iBookStory Time Vám nabízí stažení a společné čtení e-knih např. na AppleTV.

O tom si můžete přečíst na https://support.apple.com/cs-cz/HT205930

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář