Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tmavomodrý festival 2008

21. 5. 2008

Celou akci tradičně připravilo TyfloCentrum Brno – seznam vystavovatelů a zvukové nahrávky najdete na http://www.tyflocentrum-bm.cz/tmf/2008

Tentokrát se na výstavě kompenzačních pomůcek neobjevilo tolik firem – omluvil se Galop, Adaptech také ač byl pozván, nedorazil.

  • Spektra – zvětšovací televizní lupy, přenosné elektronické lupy a tradiční sortiment počítačů vybavených jak ZoomTextem, tak i produkty Dolphin (Supernova, Hall ...), AutoLektor, braillský řádek Alva
  • ACE Design s Winmonitorem (Elvos také ale už pouze s nepočítačovými pomůckami – po dohodě převzal na svá bedra veškerý prodej i technickou podporu OKA ACE Design)
  • firma Patrik Pospíšil s ozvučenými mobilními telefony

Chyběla i firma BrailleTech pana Hegra. Další softwary HT Visual a Virgo byly i tento rok zcela opominuty.

Nejvíce mě zaujaly novinky od ACE Designu – pan Doušek mně předvedl:

  • do Asistenta přibyla softwarová lupa, která zvětšuje i mimo Asistenta a může být doplněna zvukovou myší
  • lze v ní nastavit už dnes běžné funkce jako u jiných softwarových lup: rozdělení obrazovky na část zvětšenou a nezvětšenou, inverzní barvy
  • zatím se toto nastavení provádí z panelu s grafickými ikonami, ale není problém doplnit klávesové zkratky
  • Winmonitor byl doplněn hlavně o záložky na webových stránkách, které pomohou v rychlejší navigaci nevidomého na často navštěvovaných stránkách: nevidomý si může sám nastavit místa, kam chce, aby mu přešel čtecí kurzor OKA-Exploreru, například sekce Novinky na Centrum.cz nebo editační políčko pro přihlášení do mailu nebo do části stránek, která je dostupná jen registrovaným uživatelům;
  • na stránkách typu Google se stránka nemusí ani načítat a kurzor v editačním režimu stojí už připraven v editačním políčku.

Winmonitor tak „dohnal“ svými funkcemi JAWS a to vše pod WindowsVista.

Když vezememe v potaz, že JAWS 8 má pod Windows Vista problémy se čtením a editací v Office2007, je v tomto Winmonitor v současné době pro české prostředí funkčnějším řešením než JAWS.

Ze sobotních prezentací

Připravovaná navigace od WebProgressu

První prezentace byla věnována představení připravovanému navigačnímu systému do veřejných budov jako jsou nemocnice a úřady. Systém bude založen na technologii RFID. Uživatel bude ovládat systém zabudovaný buď do běžné bílé hole (spolupráce s firmou Svárovský), nebo bude mít pouze ozvučené PDA nebo SmartPhone. Budovou bude procházet přes kontrolní body – chipy, které budou „nalepeny“ či jinak upevněny na chodbách a budou kontrolovat a usměrňovat cestu nevidomého. Tyto kontrolní body nebudou potřebovat napájení a jejich údržba a instalace nebude tedy potřebovat větší péči. Zazněla jakási ukázka navigace.

Vývojářem je student fakulty elektrotechnické MUNI Daniel Široký, který s vývojem začal v rámci projektu a nyní vývoj zaštiťuje firma WebProgress a na testování se podílí i Jihomoravské inovační centrum.

Podobný projekt vzniká i na Katedře počítačů FEL ČVUT pod vedením pana Zdeňka Míkovce (více o něm). Bylo by zajímavé srovnání těchto dvou systémů, ale oba se zatím vyvíjí a teprve připravují. WebProgress o tomto vývoji prý ví, ale zatím spojit síly nehce. Budoucnost ukáže životaschopnost toho či onoho projektu a je předčasné z kusích informací ten či onen hodnotit.

Informace o projektu WebProgressu najdete zhruba od září 2008 na stránce www.navigacepronevidome.cz .

Připravovaná nová podoba knihovny digitálních dokumentů Braillnet.

Druhou prezentací bylo představení nové podoby uživatelského prostředí knihovny digitálních dokumentů Braillnet. Jde už o třetí verzi podoby této knihovny – původně od roku 1993 do roku 2003 se podobalo prostředí FTP serveru s indexem knih v každé složce (ftp.braillnet.cz nebo ftp2.braillnet.cz - chráněná knihovna pro zaregistrované nevidomé). Právě před pěti lety bylo představeno současné prostředí, které však má určité nedostatky, jež by měla vyřešit nová podoba knihovny.

Knihovnu předvedl pan Zdeněk Bajtl, vedoucí knihovny a navigačního centra SONS. Spuštění nové knihovny se předpokládá v srpnu 2008 – těsně před tím bude možné se seznámit s novým prostředím v testovacím režimu.

Novinkou je, že všechny dokumenty knihovny a celý systém už nebudou ležet na serveru Braillnet, ale u vývojářské firmy, která zajistí nepřetržitý bezpečnostní i technický dohled nad dokumenty.

Pozměněno bude hlavně navigační menu, které se bude skládat z hlavního menu a kontextového podmenu, které se bude měnit podle toho, v které části systému se budete právě nacházet. Na toto menu se však dostanete velmi snadno i pomocí klávesové zkratky Ctrl+Shift+1 či jinými způsoby.

K lepšímu zorientování – v které sekci jsem - bude použita tzv. drobečková navigace – tedy jakási cesta, přes které sekce neboli nabídky jsem přešel, což bývá vypsáno v záhlaví stránky.

K inovacím bude patřit:

  • lepší žánrové zařazení a rozvrstvení knih s možností hledání podle žánrů;
  • anotace knih
  • manager záložek
  • vylepšený nápovědný systém

Z besedy s diváky:

Knihovna nebude mít editační vyhledávací políčko na všech stránkách.

Při rozlišení obrazovky 800 krát 600 dpi se navrhovaná podoba knihovny nevejde na šířku obrazovky, ale slabozrací si budou moci zvolit své barevné schéma.

Novinky ze Spektry

Třetí prezentací bylo představení nových pomůcek od firmy Spektra.

Alva BC 640

Především šlo o nový řádek Alva BC 640, který může být doplněn o audiomodul a rozšířen tak na samostatný digitální záznamník pro nevidomé.

Vlastnosti řádku:

  • lehký, malé rozměry: 34 krát 7,5 krát 1,5 centimetrů – tedy jednoduše přenosný a dobře ergonometricky zpracovaný: naváděcí kloávesy pod znaky, palcové klávesy pro posun
  • haptické znakové segmenty využívají nejnovější technologii piezokeramických prvků, řádek byl představen v 40ti znakové podobě;
  • braillský řádek má výstup na USB a také Bluetooth, má integrovanou flashovou paměť jednoho GygaBajtu;
  • spolupracuje se screen readery firmy Dolphin, JAWS a WinEyes, z mobilních aplikací MobileSpeak a v budoucnu i SmartHall;
  • součástí záznamníku, který zřádku může vzniknout připojením audiomodulu, bude i SAPI RealSpeak (český hlas Zuzana) a spolupracuje i s českými hlasy a s freewarovým hlasem Tander, který umí odečítat jen v prostředí Windows a Microsoft aplikací.

Skenovací autonomní zařízení AutoLektor

Druhou novinkou, kterou Spektra představila, byl skener AutoLektor od polské firmy Harpo http://www.harpo.com.pl/ .

Z katalogu Spektry doplněná o některé načerpané informace na prezentaci:

Auto-Lektor je přístroj pro čtení textu syntetickým hlasem. Tištěnou předlohu (knížku, časopis) vložíte do skeneru v horní části přístroje, systém text automaticky rozpozná pomocí nainstalovaného OCR programu FineReader a přečte.

Ovládání přístroje je velmi jednoduché pomocí několika tlačítek na předním panelu. Tlačítka jsou barevně rozlišená a jsou zřetelně označená zkratkami v bodovém písmu a v černotisku. Přístroj pracuje zcela autonomně, k počítači se nepřipojuje a proto je vhodný pro práci uživatelů, kteří nezvládají ovládání složitějšího prostředí počítačových programů, je tedy vhodný zvláště pro starší uživatele.

Rozpoznávat a číst lze ve více jazycích: je instalována čeština (RealSpeak Zuzana), polština, angličtina. Text rozpoznaný Auto-Lektorem si můžete uložit na přenosné médium (nepodporované jsou zatím přepisovatelná média CD-RW) nebo do interní paměti. A naopak, do přístroje můžete nahrát jakýkoli ale pouze textový soubor a nechat si ho číst.

Finále soutěže Memoriál Zdenky Vernarské

Na závěr dopoledního setkání uživatelů výpočetní techniky proběhlo finále prvního ročníku soutěže Memoriálu Zdenky Vernarské. Jak se ukázalo, nešlo jen o soutěž v dovednostech na počítači, ale také o zanlosti v matematice a schopnosti napsat krátký esej v souladu českou pravopisnou normou, což prý dělalo největší problém. V předkolech měli soutěžící za úkol také například najít informace o Frýdku Místku, dopravní spojení o Frýdku Místku, snad tuším i něco z hudby ... Z šestnácti soutěžících se do finále dostalo 5 účastníků, mezi kterými byl i desetiletý chlapec Jakub Blažek – a nevedl si ani při finále nejhůře, ač bylo cítit, že o některých věcech slyší poprvé, ale ani u jiných to nebylo výjimkou. Otázky byly poměrně náročné, ač si soutěžící nevybírali úplně ty nejtěžší – mohli si vybrat otázky za 10, 20 nebo 30 bodů z témat jako například screen readery, mobilní speciální software a hardware, do kterého se počítali mluvící mobily a různé digitální záznamníky pro nevidomé, dále zpracování a přehrávání audia, textový editor, práce se soubory a složkami. Dvě poslední témata si soutěžící vybírali nejčastěji. Pokud nevěděli, mohli se zeptat diváků, kterým byly nabídnuty dvě odpovědi a diváci o ně hlasovali. Soutěžící se pak mohl rozhodnout, zda dá na většinu a nebo se rozhodne pro druhou odpověď. Odpovědi diváků nebyly vůbec jednoznačné a většinou to končilo na plichtě, takže ani tak to pak neměli soutěžící jednoduché při rozhodování. Při správné odpovědi s touto diváckou nápovědou však mohli získat jen polovinu bodů.

K nejtěžším otázkám patřilo například, zda je možné zaheslovat archiv zip, který byl vytvořen v prostředí Windows (samozřejmě, že to jde, i když i já jsem tuto funkci neznal) nebo jak se jmenuje firmware do sofistikovanějších přehrávačů audia, které dokáží nevidomému kromě jiného přečíst názvy skladeb ale i položky menu. Tímto firmwarem je Rockbox a více se o něm dozvíte třeba na stránkách pana Josefa Loudy věnované nahrávacím audio zařízením pro nevidomé nebo na další stránce nadepsané přímo Rockbox. Ze stránek pana loudy si můžete poslechnout i ukázku. Pracuje se prý i na češtině. Na těchto stránkách získáte i odkazy na návody na instalaci tohoto firmwaru do různých přehrávačů a další informace.

Oficiální stránka RockBoxu je www.rockbox.org – tuto stránku si můžete po vyhledání Googlem nechat přeložit .

Základní informace o Rockboxu získáte i na české Wikipedii.

Naopak k lehkým otázkám, na kterých však trochu váhali jak soutěžící, tak i někteří diváci, patřily:

Lze vytvořit ve Windows novou složku pomocí klávesové zkratky? L

Jak je možné nahradit tři mezery jednou.

Výsledky soutěžě najdete na stránce http://www.tyflocentrum-bm.cz/memorial/ .

Ceny od zúčastněných firem na Tmavomodrém festivalu byly rozhodně hodnotné: přispěly Spektra, ACE Design, WebProgress a také Galop, který na výstavě nebyl – ten dokonce věnoval do soutěže hlavní cenu – 250 GygaBajtový externí harddisk.

Myslím, že soutěž byla dobrým zpestřením sobotního programu a že vůbec NĚCO z úrovně uživatelů ukázala. Organizátoři slíbili pokračování v soutěži i pro příští rok a možná nějakou inovaci, třeba tak, že soutěž bude mít i kategorii slabozrakých.

Celkově letošní Tmavomodrý festival nepřinesl mnoho novinek – výjimkou je zmíněná firma Spektra. Nezúčastnil se ho ani Galop, ani Adaptech (ať už z jakýchkoli důvodů – je to škoda). Kladně hodnotím to, že sobotní prezentace začali až v 9.30 hodin, takže na ně mohli dojet zájemci z mnoha dalších míst, i když o to byly kratší. Možná by nebylo špatné, kdyby se konaly třeba až v sobotu odpoledne, takže by se jich mohli zúčastnit i další lidé, kteří i tak nestihnou přijet na jejich dopolední začátek.

Shrnutí na závěr

Myslím, že by se na výstavě dalo ukázat i více věcí: software Virgo, program firmy HT Visual, které se už prodávají, ale bohužel organizátoři nejsou v nejlepším vztahu s těmito firmami a nejen mluvit o tom, co nás teprve v příštím roce možná čeká – navigace Webprogress nebo nová podoba knihovny Braillnet.

Přesto si myslím, že na výstavu stálo za to přijet, už třeba kvůli setkání s přáteli a lidmi, kteří se znají jen po mailech, třeba v konferencích, i když je trochu obtížné, aby se takto lidé našli, pokud se předem nedomluví.

Nastavil jsem možnost přidávat komentáře pod článek, ale nevšiml jsem si, že se musí opisovat kód - pokud mi chcete něco k jakémukoli článku či stránkám sdělit a nemůžete, protože nevidíte na opsání capchy, napište přímo mně. Já pak tam Váš příspěvek vložím. Omlouvám se, nevšiml jsem si toho. Zkusím s tím však něco udělat. Zkusím požádat správce estranek o výjimku nebo změnu této politiky. Výsledek sdělím případně do konferencí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář